mercredi 16 avril 2014

Food is sacred!

Last Sunday, my chéri and I went to Mathallen to do some grocery shopping. It was about 3 - 4 p.m. and people were eating a full meal. I got so confused: was it a late lunch or an early dinner?!?
My chéri, who is Norwegian, reminded me that Nordmenn eat whenever they are hungry. Something that is not conceivable when you were born French.

Food is at the heart of Art de Vivre. But you cannot eat whatever, whenever, wherever you want. As food is sacred, there are some rules to follow. Here are they:

1. Four meals a day
To avoid impulsive snacking (what I call "gastronomical anarchy"), French people eat at predefined hours: breakfast when you wake up; lunch sometime between 12 and 14 pm; snack sometime between 16 and 18 pm; and dinner sometime between 19 and 21 pm.
Why such a dictatorship? Because eating regularly along the day prevents being suddenly super hungry and food craving.

2. Eat small portions
Well, of course, if you eat heavy, four meals a day can make you feel like a stuffed turkey. To avoid this, French people eat small portions. Eating more often, in fewer portions allows you to feel light and never be hungry.

3. Fit your activities in your meal timetable
To make sure they can eat these four meals at the right hours,  French people plan their daily activities accordingly. And not the reverse!

Bon appétit!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Forrige søndag gikk min chéri og jeg til Mathallen for å kjøpe noe mat. Klokka var circa 15 - 16 og folk spiste en full måltid. Jeg var ganske forvirret: var det en sen lunsj eller en tidlig middag?!? Min chéri. som er norsk, minnet meg om at Nordmenn spiser når de er sultne. Noe som ikke er tenkelig når man er født fransk.

Mat spiller en stor rolle i Art de Vivre. Fransk mennesker kan ikke spise hva som helst, når som helst, hvor som helst. Mat er hellig og derfor har vi noen regler. Her er de tre viktigste reglene.

1. Fire måltider om dagen
For å unngå impulsiv snacking, spiser fransk mennesker på forhåndsdefinerte tidspunkt. De spiser frokost når man våkner opp. De spiser lunsj en gang mellom kl. 12 og kl. 14. De spiser en snack en gang mellom kl. 16 og kl. 18. De spiser middag en gang mellom kl. 19 og kl. 21.      

2. Spis små porsjoner
Frank mennesker spiser fire ganger om dagen men ingen av disse fire måltider er veldig, veldig stor. De spiser ganske ofte, men en "liten" porsjon er nok hver gang. Å spise ofte unngår å være sulten, mens å spise små porsjoner bedrar til å følge seg light.

3. Pass aktivitetene dine i din måltider-rute
Det er enklere å ikke gå glipp av en måltid når man organiserer dagen rundt måltider enn man gjøre den motsatt.